Hilding

HILDING

LÅT OSS PRESENTERA

HILDING AHRBORN

Hilding Ahrborn föddes i Kristianstad och redan som åttaåring började han lära sig spela i Malmö. När Hilding var tolv år gammal fick han sitt första engagemang som musiker hos Ernst Rolf i revyn ”Lyckolandet”. Han fick senare jobb som musikfurir på K1 i Stockholm och därefter började han läsa på Musikaliska Akademin.

1945 flyttade Hilding till Västerås och fick anställning som musikfanjunkare vid F1.


Hilding Ahrborn avled vid 74 års ålder, tidigt på våren 1987.

Många saknade honom oerhört, Västerås meste musikpappa, som hade utbildat hundratals blåsare.

Hildings Damer började med Euterpe

Västerås Flickgarde


1962 var året då Hilding startade Västerås Flickgarde som i början bestod av nio flickor och kallades Euterpe. Orsaken var mycket på grund av att man ville bevisa att även tjejer kunde spela instrument, vilket inte alls var vanligt vid denna tidpunkt.


Hilding var alltid glad och pigg, allting skulle gå, ingenting var besvärligt Dessutom var han en väldigt duktig musiker, erkänd i hela Sverige. Han passade därför utmärkt som dirigent för Euterpe.

LITE HISTORIK

VÄSTERÅS FLICKGARDE


Orkestern gjorde succé vid sitt första framträdande och fick 14 ytterligare spelningar samma säsong. 1964 medverkade Västerås flickgarde i radio och exakt två år efter premiären som flickgarde var flickorna återigen inblandade i en premiär: Majoretternas. Nu hade Västerås inte bara Sveriges enda flickgarde att glädjas utan även landets första drillflickgrupp! Den 23 maj gjorde flickorkestern sitt första framträdande med figurativ marsch och samma år TV-debut.


1977 gjorde Västerås flickgarde filmdebut – med 91-an Karlsson.


1980 Blev Hilding Ahrborn tvungen att lämna sitt livsverk och den nya ledaren blev Inger Björklund.


Ledare under åren har sedan varit Kristina Hammarström och Kristina Grönberg. Kristina lämnade senare över till Eva Lillqvist för att byta genre och finna nya vägar för att leva vidare i Hildings anda.

HILDINGS DAMERS STORBAND


När Eva Lillqvist tog över taktpinnen i Flickgardet ändrades inriktningen från marscherande flickorkester till sittande damstorband. Jazz, rock, swing och fria solon spelades med bravur.


I storbandets regi gjordes tre tjej-festivaler. Den första i Växhuset, den andra ”Tjejfestival” i restaurang Mässingen och den tredje och absolut största var ”Hönsyran” i Culturen. Storbandet arrangerade också Flickgardets 40-årsjubileum i Västerås konserthus.


Men stor damorkester är inte lätt att få ihop så verksamheten övergick 2004 i Hildings Damer Qvinntätt.

HILDINGS DAMER QUINNTÄTT


Hildings Damer hade nu hållit på i 50 år och spelade allt, med tyngdpunkt i blues och jazz.


Fast åldern gällde mest orkesterns historia i Västerås Flickgarde som startade 1962. En tynande tillströmning av flickor/kvinnor/damer som ville promenera i raka rader på sta'n gjorde att bandet övergick till att bli ett storband. Men det är svårt att hålla ihop damer som titt som oftast är hemma och när små bebisar. Därför blev orkestern en quinntätt (kvinntätt) med sju damer.


Medlemmarna hade gedigen erfarenhet från storbandsjazz, tradjazz, några med bakgrund i blåsorkestermusik t ex Västerås stadsmusikkår, någon med dragning åt tradjazz, samt några nyinbitna. Instrumenteringen i bandet bidrog också till att utöka bandets möjligheter till variation i framförandet.

VAD GILLAR DU FÖR MUSIK?